Kaj je kapilarna vlaga?

Kapilarna vlaga je značilna za stare objekte, zgrajene v času, ko graditelji niso poznali vodotesnih materialov, kot je bitumen in podobno. Stari objekti so tudi pogosto zgrajeni brez temeljev

  Tveganje za zdravje

Vlažni prostori so neprijetni za bivanje in delo. Ljudje, ki imajo težave z dihanjem, včasih v takšnih pogojih sploh ne morejo bivati in se neogibno soočajo s tveganjem za zdravje; najprej se zmanjša imunost...

  Reference

PROsystem sodi med vodilne sisteme. Uspehe sistema PROsystem potrjuje veliko število referenčnih objektov neprecenljive kulturne in zgodovinske vrednosti, prav tako pa tudi zadovoljne stranke

  Druge vrste vlage

Na objektu se lahko pojavijo tudi druge vrste vlage: puščanje objekta, kondenzat, ki je neposredna posledica toplotnih mostov, neustrezna toplotna izolacija, meteorna voda, podzemna voda...

Posledice kapilarne vlage 
1. Razslojevanje in uničenje materialov
Vlaga se pomika po stenah navzgor in s seboj prinaša raztopljene soli in nitrate na površino stene. Kadar vlaga izhlapi in se posuši, soli ostajajo in kristalizirajo. Ker so napetosti pri kristalizaciji med najmočnejšimi v naravi, pritisk, ki pri tem nastaja, povzroča velike poškodbe.
Voda, ki je v steni, spreminja agregatna stanja. Zimski mraz in poletno izhlapevanje, ki nastajata in se izmenjujeta v zgradbi, povzročata neprekinjeno počasno uničevanje konstrukcije, tj. razslojevanje sten.


2. Neprijeten vonj po vlagi

Vonj po vlagi v prostoru je pravzaprav vonj po postani in pokvarjeni vodi v stenah, ki izhlapeva iz sten v prostor, s seboj pa prinaša bakterije in glivice, s katerimi polni prostor in povečuje zračno vlago.


3. Tveganje za zdravje

Vlažni prostori so neprijetni za bivanje in delo. Ljudje, ki imajo težave z dihanjem, včasih v takšnih pogojih sploh ne morejo bivati in se neogibno soočajo s tveganjem za zdravje; najprej se zmanjša imunost, potem pa se začnejo razvijati alergijske in imunološke reakcije, astma in druge bolezni.

Facebook


Featured

 

PROsystem
PROsystem deluje na osnovi elektroozmoze, oddaja elektromagnetne valove v stene in zmanjšuje površinsko napetost molekul vode oziroma spreminja smer gibanja delcev vode proti negativno nabitim tlom.

Izsuševanje
Naprava PROsystem deluje skozi vse stene v danem polmeru, razen skozi velike kovinske ovire, kot so jeklene cisterne, kovinska garažna vrata in podobno. Če so dejavniki, ki vplivajo na potek izsuševanja, ugodni, so spremembe na objektu možne in vidne že po nekaj dneh. Hitro izgine tudi neprijeten vonj po vlagi in plesni.