Kaj je kapilarna vlaga?

Kapilarna vlaga je značilna za stare objekte, zgrajene v času, ko graditelji niso poznali vodotesnih materialov, kot je bitumen in podobno. Stari objekti so tudi pogosto zgrajeni brez temeljev

  Tveganje za zdravje

Vlažni prostori so neprijetni za bivanje in delo. Ljudje, ki imajo težave z dihanjem, včasih v takšnih pogojih sploh ne morejo bivati in se neogibno soočajo s tveganjem za zdravje; najprej se zmanjša imunost...

  Reference

PROsystem sodi med vodilne sisteme. Uspehe sistema PROsystem potrjuje veliko število referenčnih objektov neprecenljive kulturne in zgodovinske vrednosti, prav tako pa tudi zadovoljne stranke

  Druge vrste vlage

Na objektu se lahko pojavijo tudi druge vrste vlage: puščanje objekta, kondenzat, ki je neposredna posledica toplotnih mostov, neustrezna toplotna izolacija, meteorna voda, podzemna voda...

Proces izsuševanja

Before and after dehydration
Naprava PROsystem deluje skozi vse stene v danem polmeru, razen skozi velike kovinske ovire, kot so jeklene cisterne, kovinska garažna vrata in podobno.

Če so dejavniki, ki vplivajo na potek izsuševanja, ugodni, so spremembe na objektu možne in vidne že po nekaj dneh. Hitro izgine tudi neprijeten vonj po vlagi in plesni. Vendar pa v redkih, izjemno neugodnih razmerah postopek izsuševanja traja dalj časa, odvisno od deleža vode v stenah, debeline sten, gradbenega materiala, prepustnosti tal za vodo, temperature in vlažnosti zraka ter od drugih dejavnikov.

Pri izsuševanju se najprej posušijo površinski deli sten, nato pa sušenje prodira vse globlje v steno. Ko se začnejo površinski deli sten sušiti, se poškodovani materiali, barva in omet pospešeno luščijo in odpadajo, kar je tudi eden od znakov sprememb zaradi sušenja objekta.

Dejavniki, ki vplivajo na potek izsuševanja objekta, so:
- delež vlage v stenah
- debelina sten
- vrsta gradbenih materialov, tj. njihova poroznost
- arhitektonske značilnosti objekta
- prepustnost tal
- prejšnji posegi na objektu zaradi kapilarne vlage (rezanje, vbrizgavanje)

Soli in nitrati, ki so se več let nabirali v stenah zaradi izhlapevanja vode v stenah in se kažejo v obliki suhe pene, lahko prodrejo na površino, če tla niso dovolj porozna.

Če je bil na površini moker in lepljiv soliter, lahko po namestitvi sistema okamni.

Po namestitvi PROsystema in postopnem izginjanju vlage lahko s sten odpada material, ker ga vlaga ne veže. Debelejši deli ometa pa se luščijo kot jajčna lupina in na pritisk lomijo. To je posledica razslojevanja, ki nastaja pri nanašanju novega ometa, če iz stene ni bila prej odstranjena kapilarna vlaga, zlasti pri betonskih ometih, ki pri strjevanju ne omogočajo izhlapevanja vode. Naneseni materiali se začnejo ločevati in razslojevati - v poletnih dneh zaradi pritiska pare, pozimi pa zaradi zamrzovanja vlage, če so stene izpostavljene temperaturam pod ničlo.

PRIPOROČILO: Če ste se odločili za sanacijska gradbena dela na svojem objektu, vam podjetje EN-GRO d.o.o. priporoča, da pred začetkom del namestite sistem PROsystem, da bi lahko soli in nitrati, ki so se več let odlagali v stenah, odtekli nazaj v tla in se ne bi prenašali na nove materiale.

Kapilarna vlaga stalno ohranja raven vlage v stenah. Novi materiali, ki se nanašajo vlažni, vsebujejo večinoma beton in slabo prepuščajo paro. Vlaga zaradi vročine v poletnih dneh povzroča v steni velike pritiske vodne pare, zato se materiali takoj po nanosu razslojujejo.Facebook


Featured

 

PROsystem
PROsystem deluje na osnovi elektroozmoze, oddaja elektromagnetne valove v stene in zmanjšuje površinsko napetost molekul vode oziroma spreminja smer gibanja delcev vode proti negativno nabitim tlom.

Izsuševanje
Naprava PROsystem deluje skozi vse stene v danem polmeru, razen skozi velike kovinske ovire, kot so jeklene cisterne, kovinska garažna vrata in podobno. Če so dejavniki, ki vplivajo na potek izsuševanja, ugodni, so spremembe na objektu možne in vidne že po nekaj dneh. Hitro izgine tudi neprijeten vonj po vlagi in plesni.