Što je kapilarna vlaga?

Javlja se u građevinama bez hidroizolacije
Glavni su građevinski materijali porozni, a površinska napetost zemne vode uzrokuje njeno dizanje uzduž sitnih kapilara unutar zida

  Koje su posljedice?

Prva je raslojavanje i uništenje materijala
Voda koja je u zidu mjenja svoja agregatna stanja. Mraz zimi, a ljeti para, za za posljedicu imaju konstantno razaranje konstrukcije tj. raslojavanje zida

  Reference

PROsystem je među vodećim sustavima u svijetu
Veliki broj referentnih objekata neprocijenjive kulturne i povijesne vrijednosti kao i zadovoljni klijenti potvrđuju tržišni uspjeh sustava PROsystem

  Druge vrste vlage

Na objektu se mogu pojaviti i druge vrste vlage
Uzrok može biti prokišnjavanje objekta, kondenzat koji je izravna posljedica hladnih mostova, neadekvatne termo-izolacije, slivna voda...

Posljedice kapilarne vlage 
1. Raslojavanje i uništenje materijala
Vlaga se kreće kroz zidove na više, noseći sa sobom rastopljene soli i nitrate na njegovu površinu. Kada vlaga ispari i osuši se, soli ostaju i vrše kristalizaciju. S obzirom da su kristalizirajući naponi jedni od najjačih u prirodi, pritisak koji se tada stvara pravi velika oštećenja.
Voda koja je u zidu mjenja svoja agregatna stanja. Mraz zimi, a ljeti para koje se događaju i međusobno izmjenjuju u konstrukciji, za posljedicu imaju konstantno polagano razaranje konstrukcije tj. raslojavanje zida.


2. Neugodan miris vlage

Miris vlage u prostoru je zapravo miris ustajale i pokvarene vode u zidovima, koja evaporira iz zidova u prostor, sa sobom nosi bakterije i gljivice s kojima zasićuje prostor i povećava atmosfersku vlagu.


3. Zdravstveni rizik

Takvi prostori su neugodni za boravak i rad. Osobe sa respiratornim problemima nekad ni ne mogu boraviti u takvim uvjetima, neminovno nose zdravstveni rizik, najprije opada imunitet a zatim dolazi do razvoja alergijskih i imunoloških reakcija, pojave astme i drugih bolesti.


Facebook


Izdvojeno

 

Princip rada
PROsystem djeluje na temelju elektroosmoze, odašilje elektromagnetske valove u zidove te smanjuje površinsku napetost molekula vode odnosno mjenja smjer kretanja čestica vode prema negativno nabijenom tlu.

Isušivanje
Uređaj PROsystem djeluje kroz sve zidove i prezide u zadanom radijusu, izuzev velikih metalnih prepreka poput čeličnih cisterni, metalnih garažnih vrata, i sličnih. Ukoliko su faktori koji utječu na tijek isušivanja povoljni, promjene na objektu su moguće i vidljive već nakon nekoliko dana. Isto tako vrlo brzo nestaje i neugodan miris vlage i pljesni.